MediTerra – Mediterranean Social Studies Journal, sunulan çalışmaların tarafsız şekilde değerlendirilmesini sağlamak ve yayın etiği standartlarını korumakla yükümlüdür. Dergi, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği konusundaki standartları benimser. Editörlerin, yazar (lar)ın ve hakemlerin bu standartlara titizlikle uymaları beklenir. Dergiye gönderilen çalışmalar, intihal tespit yazılımı kullanılarak orijinallik açısından kapsamlı kontrollere tabi tutulacaktır.

Dergi Yayın Kurulu ve editörleri, aynı anda birden fazla yere sunulan ve intihal şüphesi taşıyan çalışmaları doğrudan reddetme hakkına sahiptir. Dergiye sunulan çalışmalar çift kör hakem değerlendirme süreçlerinden geçer. Dergi, hakem raporları çerçevesinde revize edilen çalışmaları tekrar değerlendirmeye alır, gerekli değişikliklerin yapılmaması durumunda doğrudan reddeder. Hakem değerlendirmelerinin yetersiz görülmesi ve/veya çelişmesi durumunda editörler ve/veya Yayın Kurulu ek hakem atayarak değerlendirme sürecini gözden geçirebilirler. Ayrıca duplikasyon, sahte yazarlık, inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali, çıkar çatışmasının gizlenmesi vb. durumların tümü etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna etik dışı olduğu yayınlandıktan sonra tespit edilen makaleler de dahildir. Etik ihlal durumlarında COPE Ethics Flowcharts dikkate alınır. Derginin editoryal karar alma süreci her türlü ticari çıkardan veya dış etkilerden bağımsızdır.

Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney) için onay alındığına ilişkin belge sunulmalı ve bu onay makalede belirtilmelidir. Kurul adı, tarih ve sayı no gibi etik kurul izni ile ilgili bilgiler çalışmanın yöntem bölümünde, ilk/son sayfalardan birinde yer verilmelidir. Yazar (lar), makalelerinde sunulan araştırmayı veya sonuçları etkileyen olası çıkar çatışmalarını açıklamalıdır.